Albins resa på Kneippbyn – Från spontaninhopp till parkchef
Stjärnor på Kneippbyn
Albin jobbar idag som parkchef, ansvarig för Sommar- och Vattenlandet och drygt 90 medarbetare under högsäsong. Men hans resa började inte med ett karriärsval eller en ambitiös plan. Den började en sommardag 2016 av ren slump.
Albin var 16 år och hemma i familjens hus när restaurangchefen My, som bodde i deras hus på gården, plötsligt stod utan personal. Hon frågade om Albin och en kompis kunde hoppa in. Sekunder senare plockade han disk på dåvarande Piraten, nuvarande Gusto, och försökte hålla jämna steg med lunchrusningen.
Det visade sig bli startskottet för något mycket större.
– Jag blev bara kvar, säger han med ett leende.
– Och varje år fanns det något nytt att utvecklas inom både för mig och för hela anläggningen.
Att växa tillsammans med en plats
Redan tidigt insåg Albin att Kneippbyn var mer än ett sommarjobb. Här fick han möjlighet att utvecklas, testa nytt och växa in i roller han inte ens visste fanns. Han gick från runners och servitör till skiftledare, vidare till restaurangdrift-ansvarig och slutligen nu parkchef för Sommar och Vattenland.
– När jag jobbade frukost på Solsidan tänkte jag att servitör är nog så långt jag kan gå. Sen fick jag frågan om restaurangdriften, och nu är jag parkchef… 16-åriga jag hade tyckt att det var så sjukt coolt att jag blev Parkchef.
Det är inte bara hans egen utveckling som driver honom. Det är människorna runt omkring.
Ett ledarskap byggt på lyhördhet och glädje
På sommaren leder Albin runt 90 medarbetare i olika åldrar och han älskar det. Det märks när han berättar om hur hans team formas och växer under säsongen.
– Det är fantastisk att se hur någon kommer hit lite blyg och försiktig, och efter några veckor tar för sig, leder andra och blommar ut. Att få vara med i den resan är det roligaste jag vet.
Han beskriver sig själv som lyhörd, bra på att läsa människor och skapa grupper där alla känner sig trygga. Det syns också i hur hans energi hålls uppe under de mest intensiva sommardagarna.
-Man får energi av människorna. Alla som jobbar här är öppna och fina.
Bakom kulisserna: mer än gästerna anar
Utifrån ser sommar- och vattenlandet ut som en väloljad maskin full av färg, skratt och sol. Men bakom kulisserna sker enormt mycket arbete.
Under vintern planeras utbildningar, event, affärsutveckling och rekrytering. Beställningar som personalplagg och studsmattor görs långt i förväg.
Och Albins roll är bredare än många tror.
-Jag håller i gruppaktiviteter, står på mässor, besöker skolor, delaktig med nya IT-lösningar, tar fram nya arbetsverktyg, designar vattenlandskläder – till och med en ny korvvagn. Det är väldigt mycket kreativt arbete också.
Det är kanske just variationen som gör jobbet så unikt. Inget år eller dag är det andra likt.
Favoritplatser och favoritminnen
Trots att han arbetar i en park full av attraktioner är Albins favoritögonblick något helt annat än en specifik karusell.
-Det bästa är perioden från april till juni. Allt väcks till liv. Poolerna blir nymålade, ogräset är borta, solstolarna står i raka led. Det är som att hela anläggningen andas in sommaren.
Ett av hans bästa minnen kommer från hans andra sommar när han jobbade med frukosten.
– Vi var ett riktigt gött gäng då, säger han nostalgiskt.
Och skulle han vara en attraktion själv?
-En brandstolpe. Jag är lång och smal”, skrattar han.
Livet utanför parken
När Albin inte är parkchef reser han gärna, upptäcker nya platser och äter riktigt god mat. Han spelar fotboll med kompisar, golf med sina bröder.
– Även om jag är katastrofdålig på det, säger Albin och försöker ta vara på tiden med vänner och familj.
Det är den balansen, och friheten under ansvar, som gör att han trivs så bra med Kneippbyn som arbetsgivare.
– När jag ville resa i två månader i vintras fick jag möjlighet att göra det. Och nu när jag ska flytta till Stockholm får jag jobba på distans under vinterhalvåret. Det är stort för mig.
Framtiden: 50-årsjubileum och nya drömmar
Inför kommande säsong är Albin mer taggad än någonsin. Kneippbynfamiljen firar 50 år, och hela teamet laddar för en sommar fylld av energi och firande. Men han ser också fram emot att möta alla nya medarbetare som kliver in på området för första gången precis som han gjorde en gång i tiden.
När man frågar vad som får honom att älska sitt jobb stannar han upp en stund.
– Det är utvecklingen. Snabba beslut, stora investeringar, nya idéer stora som små. Det händer så mycket här, hela tiden. Och framför allt: alla vill att det ska gå bra. Alla är engagerade. Det är en väldigt fin kultur.
Känslan av gemenskap är stark, och när Albin får frågan vilka emojis han skulle använda för att beskriva Kneippbyn skrattar han:
– En skrattande gubbe – det blir mycket garv här. En lekande emoji, för det är så lekfullt. Solen, förstås. Och familj. För vi som jobbar här blir som en familj, och parken är full av familjer hela sommaren.
Om du ser på din karriär på Kneippbyn, hur skulle du beskriva den?
-Tacksam. Jag är verkligen tacksam för alla chanser jag fått.
Skribent: Jessica Bergkvist


