Om Kneippbyn

Bara 3 km söder om Visby, på klippkanten alldeles vid havet, ligger Kneippbyn Resort. Här kan du uppleva semesterns allra bästa dagar. Med sitt vackra läge och mängder av barnaktiviteter har Kneippbyn Sommar- & Vattenland över 85 000 besökare per år. Här finns också Gotlands enda 5-stjärniga camping och anläggningen är medlem i SCR – Svensk Camping.

Från kurort till kulort

Kneippbyn grundades som kurort i början av 1900-talet av Dr Kallenberg. Inspirerad av den TBC-sjuke munken Sebastian Kneipp, som botade sig själv genom ömsom kalla ömsom varma bad, kom gäster till Kneippbyn för att bli kurerade i Kneipps anda. Sedan 1976 har Kneippbyn drivits av familjen Werkelin och idag kommer man till Kneippbyn för att ha roligt, koppla av och njuta av det fantastiska läget.

Från hotell till trädkojor

Kneippbyn erbjuder cirka 700 bäddar i villavagnar, stugor, fiskestugor, trädkojor, lägenheter och hotell samt har ca 200 campingtomter. De många olika boendealternativen ger möjlighet till flera olika prislägen och upplevelser – bekväm hotellsemester eller budgetsemester i tält, spännande djungeltema för barn i trädkoja eller romantisk fiskestuga med havsutsikt.

Företagsledning

Kneippbyn Resort Visby är ett familjeföretag i andra generationen som idag ägs och drivs av Bobbo Werkelin som VD sedan januari 2015.

Sponsorengagemang

Kneippbyn Resort tar en aktiv del i det gotländska samhället och har ett stort engagemang för ungdomar och inom idrotten. Friska medarbetare är en förutsättning för ett framgångsrikt företagande. Vi stödjer därför stolt Visby Roma Hockey, Visby Roma Ungdom, IFK Visby, Dalhems Damfotboll, Endre Innebandy, FC Gute Fotboll, Visby IBK med flera.

Originalhuset Villa Villekulla

Mitt på området tronar det riktiga Villa Villekulla, originalhuset från Svt´s filmer om Pippi Långstrump, vilket givetvis är ett av naven i verksamheten. De två sista filmerna, ”Pippi på de sju haven” och ”Pippi på rymmen” är inspelade här på Sommarland sedan huset flyttades hit 1970 – i ett stycke! År 2001-2002, 2010 och nu senast 2015 renoverades Villa Villekulla för att återskapa miljön från de klassiska filmerna.

Om Villa Villekulla och Gotland
Villa Villekulla är en sekelskiftesvilla, datering av E. Ahlqvist i trappan pekar på att huset är tillbyggt eller anlagt 1902. Villan har från början varit en förvaltarbostad med källare tillhörande Gotlands Regemente på Visborgsslätt.

Under den tidiga delen av 1960-talet bodde Musikdirektör Åke Dohlin (Hagström 1996:91) och sedan Tandläkare Bergstedt en kortare tid i villan, innan huset användes som ammunitions- och kalsongförråd. Förvaltarbostaden blir känt som Villa Villekulla i och med inspelningarna av Pippi serien på Gotland, 1968 spelas de första avsnitten av Pippi serien.

I slutet av 60-talet bestämmer sig Astrid Lindgren tillsammans med regissör Olle Hellbom för att filmatiseringen av Pippi ska inledas. Efter att ha hittat en Pippi och en Annika saknas nu en Villa Villekulla, en Tommy, en häst och en apa. Olle Hellbom lägger ut en annons i Expressen med rubriken ”Har ni ett hus åt Pippi Långstrump?” med tillhörande bild om hur de vill att huset ska se ut på ett ungefär. Med i annonsen finns även krav på att där ska finnas ett storslaget träd och att det ska ligga i ett äldre villaområde. Annonsen som är skriven med mycket humor avslutas med ”Huset, Hästen, Tommy och apan kan skicka in sig till Nord Art, Fack, Stockholm 1. Pippi ska utspela sig i en obestämd tid och man letar efter miljöer som kan likna tiden kring senaste sekelskiftet. Gotland valdes dels för att man inte hunnit få nya moderna trafikskyltar som de hade på fastlandet och därför gav omgivningarna fortfarande intrycket av en svunnen tid. Endast en månad innan inspelningen på börjas åker Olle och fotograf Kalle Bergholm runt på Gotland och rekar. De får syn på förvaltarbostaden, med dess snickarglädje och stora trädgård så är det en fullträff. Eftersom huset tillhör regementet är det ingen självklarhet att en filmatisering är möjlig, men med ett generöst erbjudande på 10 000 kronor ger dåvarande General Hjukström 
sitt godkännande.

Inför filmen byggs det till en veranda och huset målas i kulörta färger. Snickarglädjen utökas och nedre våningens fönster kläds med luckor som sätts snett för att efterlikna illustrationerna i böckerna. Tinnar, spiror och skorsten får även de ett skevt utseende. Det är endast exteriören som syns i filmerna, inomhusscenerna är filmade i studios.

Genom Pippi-serien blev den gamla förvaltarbostaden ett av Sveriges kändaste hus. Huset, som står öde och endast används som förråd av militären, drar stora mängder turister som vill se den riktiga Villa Villekulla. Den ger Gotland mycket uppmärksamhet och dåvarande turistchef drömmer om att Villekulla blir ett lekparadis för barn och där det kan hållas saftkalas. Men huset står fortfarande på militärt område vilket gör villan och trädgården till en farlig lekplats.

Det beskrivs att huset är nära förfall, stora delar av fasaden börjar murkna. Hade det inte varit för Pippi hade huset varit rivet för länge sen. (GT 1969) Regementet står likgiltiga inför Villa Villekulla, de kommer få ett nytt förråd och behöver dessutom utöka sina skjutfält. De ser gärna att huset rivs. General Hjukström tror ändå att Pippi-flugan kommer vara över om något år. Detta engagerar lokaltidningarna men även kvällstidningarna på fastlandet, i Aftonbladets söndagstidning den fjärde maj 1969 finns en artikel med en vädjan om att rädda Pippis hus. Huset säljs på auktion med kravet på att köparen måste kunna flytta det. Tre personer är med och budar vid auktionen och det är gotlänningen Einar Nyberg som mblir Villa Villekullas nya ägare.

Inför flytten schaktar Nybergs maskiner fram en väg som ska ta Villa Villekulla hela vägen till Kneippbyn. Huset plockas inte ner eftersom stommen är stark och tillåter att det fraktas som det är. Man tillverkar ett underrede av järnbalkar som fungerar som medar.

Villa Villekulla kom att flyttas till en plats med anor. Kneippbyn, vars namn lånades från den tyska prästen och hälsoprofeten Sebastian Kneipp, var till en början en kurort. Sebastian Kneipp var känd för att ha botat sin tuberkulos med bland annat kallbad, barfotapromenader och frisk luft. Doktor Karl Kallenberg, som köpte marken söder om Visby, år 1907 hade för avsikt att skapa en plats inspirerad av Sebastian Kneipps behandlingsmetoder, platsen fick därmed namnet Kneippbyn. Vintern 1969 köptes och flyttades Villa Villekulla av Kneippbyns dåvarande ägare. Förvärvet stämde väl överens med den utveckling som hade skett på Kneippbyn de senaste decennierna. På 70-talet var det en plats för fritid och familj.

Väl på plats kunde besökare se huset samt dricka sockerdricka från sockerdricksträdet. Varje besökare betalade 50 öre för ett glas. Personalen tryckte på en knapp och ur trädet strömmade sockerdricka direkt i barnets framsträckta glas. På 80-talet genomgick Kneippbyn sin nästa stora förändring. Det byggdes vattenrutschbanor och fokus låg även på att jobba med interiören i Villa Villekulla. Mycket energi lades på att återskapa filmens interiörer i huset. Arbetet fortsatte även med att återfinna inredningar använda under filminspelningarna.