En resa i tiden
En svunnen tid. Danskt, svenskt eller tyskt. Gotlands historia förbryllar och innehåller en stor portion spänning. Makarna Lina och Anders valde Gotland för en resa tillbaka i tiden. Till hansestaden som redan under det sena 1800-talet tog steg mot att bli en turistort.
Vi är väldigt intresserade av historien och har en förkärlek till gamla kyrkor. Gotland var helt enkelt perfekt för en aktiv semester, säger Lina Johansson.
Visby, med sin medeltida ringmur och många historiska attraktioner, är en central del av Gotlands rika historia.
Många känner till att den danske regenten Valdemar Atterdag en morgon år 1361 steg i land på öns västkust. En svagt utrustad bondehär gjorde sitt yttersta för att försvara staden. Striden blev hård utanför Visbys murar och till slut var staden tvungen att öppna sina portar för den danske kungen som såg till att skoningslöst brandskatta staden. I kombination med digerdöden sägs det att Gotlands befolkning minskade avsevärt.
Strider genom tiden
Valdemar Atterdag var dock inte den första att bidra till strider på Gotland. Bland annat inleddes bygget av Ringmuren år 1250 för att skydda staden, med flertalet tyska medborgare, mot bönderna vilket ledde till ett inbördeskrig.
När man läst en del och tycker att historien är spännande är det väldigt intressant att få besöka platserna där slagen och de historiska händelserna utspelade sig. Vi kom i väg lite spontant och valde bed and breakfast på Kneippbyn. Lautersstugan med hängmattan precis utanför dörren var lockande, berättar Lina och fortsätter: Det var nära till frukostbuffén och vi var sedan redo för en spännande dag. Rummen var bekväma och erbjöd både egen ingång och badrum, vilket gjorde vår vistelse ännu mer inbjudande.
Gotland är till ytan inte speciellt stort men de magiska platserna många. På ön finns bland annat 92 medeltida kyrkor som håller öppet för besökare dagligen.
Vi är kanske inte de mest troende men det är så speciellt att besöka en kyrka. Stämningen och mystiken som i kombination med arkitekturen är svår att beskriva. För att inte tala om utsmyckningen med imponerande konst.
Middag med solnedgång
Efter en lång utflyktsdag väntade kvällsbad i den nybyggda lagunen samt första kvällen föll middagsvalet på restaurang Solsidan.
Vi är vana att spontant sticka i väg på en minisemester och väljer oftast bed breakfast. Vi vet att standarden kan variera mycket beroende av vart man åker men det är enkelt och billigare än att bo med hotellstandard. Vi blev dock mycket glatt överraskade över allt som ingick på Kneippbyn. Att man som bed and breakfast-gäst får möjlighet till både morgon- och kvällsbad är verkligen ett stort plus.
Efter ett svalkande bad och med picknickkorgen packad styrde de kosan mot mytomspunna Fårö. Känt för raukfälten, landskapet och de långa stränderna. Men i makarna Johanssons blickfång var den här gången Bergmancentret där pionjären inom svensk filmhistoria: Ingmar Bergmans framställs i ett kärleksförhållande mellan honom och hans älskade Fårö.
”På Bergmancenter har vi både tillfälliga och permanenta utställningar kring Ingmar Bergmans arbete med film, teater och andra medier. Här får besökare lära sig mer om en av världens mest betydande filmskapare, vars karriär sträckte sig över 65 år och fler än 500 verk. Ta chansen att få veta mer om den starka relation som uppstod mellan den världsberömde regissören och Fårö.” Står det att läsa på Bergmancenters hemsida.
Att Bergman var speciell hade vi förstått sedan tidigare men att i lugn och ro ta del av hans liv och sedan besöka några av platserna var väldigt intressant och det är något jag verkligen skulle rekommendera, säger Lina.
Historia precis bredvid boendet – storyn om Pippi och Villa Villekulla
Kneippbyn Resort har inte bara ett stort utbud av boende i allt från bed and breakfast till Hotell. Resorten har också massor av aktiviteter som främst riktar sig till barnfamiljer. Lina och Anders barnbarn stannade hemma den här gången men filmerna om Pippi lever starkt kvar i minnet hos dem. På Kneippbyn står Villa Villekulla, originalhuset från SVTs filmer om Pippi Långstrump. Ett museum med Kling och Klangs originalbil och motorcykel med sidovagn går också att studera på nära håll.
De två sista filmerna, ”Pippi på de sju haven” och ”Pippi på rymmen” är inspelade på Kneippbyns Sommarland sedan huset flyttades dit 1970 – i ett stycke! År 2001-2002, 2010 och senast 2015 renoverades Villa Villekulla för att återskapa miljön från de klassiska filmerna.
”Villa Villekulla är en sekelskiftesvilla, datering av E. Ahlqvist i trappan pekar på att huset är tillbyggt eller anlagt 1902. Villan har från början varit en förvaltarbostad med källare tillhörande Gotlands Regemente på Visborgsslätt.
Under den tidiga delen av 1960-talet bodde Musikdirektör Åke Dohlin (Hagström 1996:91) och sedan Tandläkare Bergstedt en kortare tid i villan, innan huset användes som ammunitions- och kalsongförråd. Förvaltarbostaden blir känt som Villa Villekulla i och med inspelningarna av Pippi serien på Gotland, 1968 spelas de första avsnitten av Pippi serien.”
Tänk vad lustigt det är att man kan minnas tillbaka till när jag satt framför teven och var helt uppslukad av filmerna. Det klart jag var tvungen att ta en bild och även köpa med varsin pippitröja till barnbarnen.
Häftiga grannar
Vad är bättre än riktigt trevliga grannar? På Kneippbyn Resort finns som bekant det mesta men visste du att den från Michelin-guiden kända krogen Lilla Bjers ligger alldeles runt hörnet. Där serveras allt ifrån en avsmakningsmeny till konceptet Green Table där middagen inleds med en tur bland grödorna på gården för att sedan avnjutas i det speciellt inredda växthuset. Då folk ”vallfärdar” är det bra att vara ute i god tid.
Jag har alltid uppskattat att njuta av riktigt bra mat och har kanske på äldre dagar blivit lite kräsen. Jag måste säga att Lilla Bjers var riktigt, riktigt bra. Det är lite extra speciellt när man jobbar med helheten, säger Anders och fortsätter:
När vi ändå var ute och cyklade lite passade vi på att titta in vid Café Cubanen som precis hade öppnat. Det verkar som att de vill skapa en slags medelhavskänsla. Vi hade inte så mycket tid den här gången men man blev nyfiken för framtiden.
Makarna Lina och Anders Johansson är bestämda i sin uppfattning om att de gärna återvänder till Gotland och Kneippbyn Resort som likt många andra erbjuder bed & breakfast. Den stora skillnaden är Kneippbyns bredd bland utformning och standard.
På Kneippbyn väljer du mellan bed and breakfast-alternativen: Glamping, Fiskestuga, Premiumstuga Lauters, Familjerum eller ekonomivarianten av stuga.