Cykla på Gotland
Den romantiska bilden av att känna den ljumna vindens sus när mil efter mil avverkas i en takt som behagar. Månne är det just den som etsar sig fast på näthinnan när den kommande cykelsemestern planeras. Gotland erbjuder inte mindre än 80 mil kust med stora skiftningar i landskapet för den upptäcktslystne.
Vi tog ett snack med duon som så länge de kan minnas lotsat sommargäster runt de gotländska vägarna på två hjul. Vi ses i vad som kan liknas vid en bunker i inre hamnen som kommit att bli hjärtat och verksamhetens utgångspunkt.
För Jacob och Björn började Gotlands cykeluthyrning som ett spännande sommarjobb och en start på arbetslivet. I takt med att somrarna gick kom så dagen när det var dags att stå på egna ben och överta verksamheten.
– Beslutet växte fram i och med att vår chef började bli äldre. Jag var väl lite naiv och Björn fick ihop kalkylen, berättar Jacob Harlevi som tillsammans med kompanjonen Björn Wallenström redan hunnit driva Gotlands cykeluthyrning i drygt 20 år.
Verksamheten har utvecklats avsevärt de senaste åren både sett till de färdmedel som hyrs ut, samt i form av applikation och karta för att underlätta gotlandsbesöket.
– Det är gästens upplevelse av platserna som är grejen. Cykeln är bara färdmedlet och vi vet att om gästen haft en bra dag kommer de tillbaka och vi har lyckats, berättar Jacob som medger att de nästintill blivit en slags inofficiell turistbyrå.
– Från början tyckte vi att det fanns mer att göra kopplat till verksamheten och vi har lagt till tjänster succesivt. I dag har vi ungefär 20 000 unika kunder varje år.
Att stora delar av samhällsdebatten präglas av hur vi ska resa mer hållbart har troligen inte undgått någon och väljer du att uppleva Gotland på cykel är ditt lokala klimatavtryck minimalt.
– Vi har alltid haft ett stort fokus på hållbarhet och miljöfrågor. När vi började var det inte alls lika självklart som jag skulle säga att det är i dag. Man förväntar sig att det ska vara hållbart och då är cykeln såklart ett väldigt bra val, resonerar Jacob.
Cykelsemester på Gotland
Om vi lämnar det, ack så viktiga, hållbarhetstänket och fokuserar mer åt upplevelsen – varför ska jag ta en cykelsemester på Gotland.
– Här är allt så komprimerat. Det finns så mycket att göra och dragplåster åt olika håll för egentligen alla behov inom en radie av några kilometer, berättar Jacob och leder oss in på nästa fråga:
Vad är det bästa tipset om man ska cykla på Gotland?
– Det bästa tipset är nog att inte sätta ribban för högt första gången. Kanske ska man bara cykla några kilometer och stanna för lite bad och glass. Då vet man lite vad det handlar om, vad man gillar och så vidare.
Måste jag vara en van cyklist?
– Nej, vi riktar oss till alla och det går såklart också att hyra till exempel en elcykel för att underlätta lite. Det finns sträckor både för den som skulle titulera sig ”nörd” eller för barnfamiljen som aldrig tidigare provat. Men som sagt, man hinner oftast inte allt på en gång och man får räkna med att det tar ungefär en timme att cykla två mil när man är på cykelsemester.
Med tusentals cykelfarare årligen är det rimligt att tänka sig att det blir en och annan punktering eller allmänt trubbligt.
– Våra grejer ska fungera och uppstår det ett problem kommer vi ut och hjälper till. Det har blivit några jourutryckningar genom åren. Men det är väldigt sällan, resonerar Jacob och leds in på avslutningen.
Hur gör man för att ladda om år efter år?
– Vi försöker alltid att sätta tänderna i något nytt och utvecklas. Att verksamheten skiftar över året är också en usp, avslutar Jacob innan arbetet med upprustning av cyklarna fortgår. Snart är det dags att slå upp portarna för en ny säsong.